ΑΛΛΕΡΓΙΑ

ΑΛΛΕΡΓΙΑ

Η Αλλεργιολογία είναι σχετικά νέα ειδικότητα της Ιατρικής, με επίσημη αναγνώριση το 1983. Το αντικείμενο της Αλλεργιολογίας είναι η αλλεργία.

ΑΛΛΕΡΓΙΑ – ΑΤΟΠΙΑ (Ορισμός): Η λέξη αλλεργία (διεθνώς allergy) προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «άλλο» + «έργο», δηλαδή διαφορετική από την αναμενόμενη αντίδραση του ανοσιακού (ανοσοποιητικού) συστήματος.

Η Αλλεργία είναι μία νόσος ή μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την υπερβολική και λανθασμένη αντίδραση του οργανισμού μας εναντίον αθώων – αβλαβών ουσιών, των αλλεργιογόνων. Τα αλλεργιογόνα δεν προκαλούν καμία αντίδραση στα μη-αλλεργικά άτομα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ:
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΕΡΓΙΑ:
ΑΛΛΕΡΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ:
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ:
ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ:

Ακρογωνιαίος λίθος στη θεραπεία των αλλεργιών είναι η ειδική ανοσοθεραπεία (αντιαλλεργικά εμβόλια), προς το παρόν η μόνη πραγματική θεραπεία που μπορεί να επηρεάσει τη φυσική πορεία της νόσου, ανακουφίζει από τα αλλεργικά συμπτώματα, έχει  μακροπρόθεσμη επίδραση και παρεμποδίζει την εξέλιξη των αλλεργικών νοσημάτων. Εφαρμόζεται σε ειδικές μορφές αλλεργίας

 

 

Αντικείμενο των Αλλεργιολόγων ιατρών είναι η πρόληψη, η σωστή διάγνωση και η κατάλληλη-ορθολογική θεραπευτική αντιμετώπιση των αλλεργικών νοσημάτων, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο Αλλεργιολόγος αντιμετωπίζει πλήρως τα προβλήματα στο Εξωτερικό Ιατρείο (Νοσοκομείου, Ασφαλιστικών Ταμείων, Ιδιωτικό Ιατρείο), περιορίζοντας σημαντικά τον αριθμό των αλλεργικών ασθενών που θα επιβάρυναν σημαντικά την τριτοβάθμια περίθαλψη. Πρέπει επίσης να τονισθεί η συμβολή των Αλλεργιολόγων στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, των αλλεργικών ασθενών και του περιβάλλοντός τους (οικογένεια, σχολεία).

Skip to toolbar