Scroll Top
ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΤΟΠΙΚΩΝ ΝΟΣΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Το φθινόπωρο ήρθε, οι μαθητές επιστρέφουν στις τάξεις και όλοι στους συνήθεις, καθημερινούς μας ρυθμούς.

Ο όρος «ατοπική πορεία» αναφέρεται στη φυσική ιστορία των ατοπικών εκδηλώσεων, που χαρακτηρίζεται από μια τυπική ακολουθία IgE αντισωματικών απαντήσεων και κλινικών συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες, επιμένουν για χρόνια ή δεκαετίες, και ενίοτε παρουσιάζουν αυτόματη ύφεση στην πορεία του χρόνου. Γενικά κλινικά συμπτώματα ατοπίας δεν είναι εμφανή κατά τη γέννηση. Μετά τη γέννηση η ολική IgE ορού παρουσιάζει σταδιακή αύξηση, φτάνοντας στη μέγιστη τιμή της στην εφηβεία. Οι πρωιμότερες ειδικές IgE ανευρίσκονται για τις πρωτεΐνες του γάλακτος της αγελάδας και του αβγού, ακόμα και στα βρέφη που τρέφονται με αποκλειστικό θηλασμό. Φαίνεται ότι η ευαισθητοποίηση γίνεται μέσω του μητρικού γάλακτος όταν στη διατροφή της μητέρας υπάρχουν αυτές οι τροφές. Η ευαισθητοποίηση στα αλλεργιογόνα ακολουθεί, εμφανιζόμενη συνήθως την πρώτη 10ετία της ζωής του παιδιού. Τα παιδιά που εκδηλώνουν νωρίς IgE ευαισθητοπίηση σε τροφικά αλλεργιογόνα είναι υψηλού κινδύνου να παρουσιάσουν μελλοντική ευαισθητοποίηση σε αεροαλλεργιογόνα. Με βάση τα κλινικά συμπτώματα η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) είναι γενικά η πρώτη αλλεργική εκδήλωση το πρώτο 3μηνο της ζωής και κυρίως τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής. Το 63% των παιδιών με βρεφικό έκζεμα πλήρη υποχώρηση της νόσου έως τον 3ο χρόνο ζωής. Στο υπόλοιπο 37% η πορεία είναι χρόνια. Ο ασθματικός συριγμός μπορεί να υπάρχει ήδη από την πρώιμη παιδική ηλικία. Από αυτά τα παιδιά κάποια θα συνεχίσουν να έχουν άσθμα και στην ενήλική ζωή τους, ιδίως αν είναι ατοπικά. Τις δύο τελευταίες 10ετίες, στη διεθνή βιβλιογραφία, έχουν προταθεί δύο γενικές υποθέσεις για την αύξηση της ατοπίας και του άσθματος στην παιδική ηλικία :
  1. Νέοι παράγοντες κινδύνου που αφορούν τη διατροφή και το περιβάλλον, μη-υπαρκτοί τις προηγούμενες 10ετίες &
  2. Αλλαγές στον τρόπο ζωής (lifestyle), που ευνοούν την ευαισθητοποίηση και επακόλουθη αλλεργική νόσο.
ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ Διατροφή & Πρόληψη Για πολλούς και σημαντικούς λόγους ο μητρικός θηλασμός είναι η ιδανική μέθοδος διατροφής του μωρού. Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργιολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας (EAACI) προτείνει τον αποκλειστικό θηλασμό για τους 3-6 πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού, ανεξάρτητα από το ατοπικό οικογενειακό ιστορικό. Η καλά σχεδιασμένη και αριθμητικά μεγάλη German Infant Nutritional Intervention (GINI) μελέτη έδειξε ότι τα υδρολυμένα (εκτενώς & μερικώς) formula παιδικά γάλατα –κοινώς υποαλλεργικά- παρέχουν σημαντική προστασία από το ατοπικό έκζεμα, κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων χρόνων της ζωής. Τελευταία γίνονται μελέτες για την πιθανή επίδραση  της συμπληρωματικής προσθήκης προβιοτικών (π.χ. λακτοβάκιλλοι) & πρεβιοτικών (ολιγοσακχαρίδια που επηρεάζουν την εντερική μικροχλωρίδα) στην παρεμπόδιση της εξέλιξης των αλλεργικών νοσημάτων. Πρόληψη & Αποφυγή Μετά από πολλές αντικρουόμενες μελέτες, σήμερα προτείνεται καλός έλεγχος περιβάλλοντος με μέτρα κατά των ακάρεων. Μ’αυτόν τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης άσθματος στα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού. Για την εμφάνιση άσθματος παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες – τα ακάρεα είναι ένας από αυτούς. ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ
  • Αποφυγή κινδύνων: 
  1. έκθεση σε τροφικές πρωτεΐνες (προτείνεται ο θηλασμός και τα υδρολυμένα γάλατα)
  2. έκθεση σε ενδοοικιακά αλλεργιογόνα
  3. έκθεση στον καπνό του τσιγάρου.
  • Παροχή προστασίας:
  1. έκθεση σε ενδοτοξίνες (LPS)
  2. έκθεση σε Mycobacteria vaccae
  3. έκθεση σε παράσιτα
  • Μη-ειδική ή ειδική επαγωγή ανοσίας:
  1. τροποποίηση της εντερικής Χλωρίδας
  2. επαγωγή ανοχής βλεννογόνων σε ειδικά αλλεργιογόνα.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.