Scroll Top
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΕΡΓΙΑ

Το φθινόπωρο ήρθε, οι μαθητές επιστρέφουν στις τάξεις και όλοι στους συνήθεις, καθημερινούς μας ρυθμούς.

allergia-asthma Η λέξη αλλεργία (διεθνώς allergy) προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «άλλο» + «έργο», δηλαδή διαφορετική από την αναμενόμενη αντίδραση του ανοσιακού (ανοσοποιητικού) συστήματος.Η Αλλεργία είναι μία νόσος ή μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την υπερβολική και λανθασμένη αντίδραση του οργανισμού μας εναντίον αθώων – αβλαβών ουσιών, των αλλεργιογόνων. Τα αλλεργιογόνα δεν προκαλούν καμία αντίδραση στα μη-αλλεργικά άτομα. Λέξεις με παρόμοια σημασία :
  • ΑΤΟΠΙΑ =Α +ΤΟΠΟΣ (=παράλογο). Γενετικά καθορισμένη αλλεργική προδιάθεση του ατόμου. Αν έχετε χαρακτηριστεί ατοπικός σημαίνει ότι έχετε τη γενετική προδιάθεση να παράγετε ειδικά αντισώματα IgE όταν έρθετε σε επαφή με αλλεργιογόνα, δηλαδή να εκδηλώσετε αλλεργική αντίδραση.
  • ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ =Α + ΦΥΛΑΞΙΣ (όχι προστασία). Σοβαρή αλλεργική αντίδραση, δυνητικά θανατηφόρα.
 
ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΣ/Η; Η αλλεργία οφείλεται σε ένα «λάθος» του ανοσολογικού (ανοσοποιητικού) συστήματος, του συστήματος άμυνας του σώματός μας. Το ανοσολογικό σύστημα «επιβλέπει» τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και ενεργοποιεί τους μηχανισμούς άμυνας όταν εισέρχονται επιβλαβείς εξωτερικοί παράγοντες (π.χ. ιοί, βακτηρίδια, κ.α.) ή εμφανίζονται ‘ίδια’ κύτταρα που μπορούν να προξενήσουν βλάβη (π.χ. καρκινικά κύτταρα). Οι μηχανισμοί άμυνας περιλαμβάνουν κύτταρα και ουσίες που προκαλούν ανοσιακή αντίδραση στην επαφή τους με τους επιβλαβείς παράγοντες, με τελικό σκοπό τη διασφάλιση της ακεραιότητας του σώματος. Όταν οι εισερχόμενες ουσίες είναι ακίνδυνες το ανοσιακό σύστημα αναγνωρίζει ότι είναι αβλαβείς, δεν αντιδρά και αναπτύσσει ανοχή.  Όταν, όμως, είστε αλλεργικός το ανοσιακό σας σύστημα  παρουσιάζει βλάβη στην ανάπτυξη ανοχής προς τις αθώες ουσίες, τα αλλεργιογόνα, με αποτέλεσμα την εκδήλωση αλλεργικής αντίδρασης. Αναφέραμε ήδη τη συχνή κληρονομική προδιάθεση στην ανάπτυξη της αλλεργίας. Οι ειδικές αλλεργίες (πχ αλλεργική ρινίτιδα λόγω ευαισθητοποίησης στα ακάρεα) αυτές καθαυτές δεν περνούν από γενιά σε γενιά, αλλά μόνο η γενετική προδιάθεση να παρουσιάσει ο απόγονος κάποια ή κάποιες αλλεργίες. ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΕΡΓΙΑ:
  • Η αλλεργία συνήθως αρχίζει νωρίς κατά την παιδική ηλικία κα επιμένει για πολλά χρόνια, συχνά για όλη τη διάρκεια της ζωής. Παρόλα αυτά, η αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
  • Τα αλλεργικά νοσήματα αποτελούν τα πιο συχνά χρόνια νοσήματα στα παιδιά και στους νεαρούς ενήλικες.
  • Οι ασθενείς με ένα αλλεργικό νόσημα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης περισσοτέρων αλλεργιών.
  • Στα παιδιά πολύ συχνά ένα αλλεργικό νόσημα ακολουθεί κάποιο άλλο (αλλεργική παρέλαση – allergic  march). Η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται πρώτη, προσβάλλοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των βρεφών στην Ευρώπη.
  • Οι αλλεργίες έχουν αυξημένη ενδο-οικογενειακή εμφάνιση, αλλά οι περισσότερες νέες περιπτώσεις εμφανίζονται σε ανθρώπους χωρίς προηγούμενο οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας.
  • Το άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα- επιπεφυκίτιδα  πολύ συχνά συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο: και από κοινού θεωρούνται ως αλλεργία του αναπνευστικού.
ΑΤΟΠΙΑ
  • Εσείς ή το παιδί σας φταρνίζεστε, έχετε ρινική καταρροή, φαγούρα στη μύτη – στα αυτιά ή/ και στον ουρανίσκο; Η μύτη σας είναι μπουκωμένη; Ροχαλίζετε; Βήχετε έντονα, ενοχλητικά ή για μεγάλο χρονικό διάστημα;
  • Τα μάτια σας είναι κόκκινα, με τσίμπλες, πρησμένα ή τα ανοιγοκλείνετε έντονα;
  • Έχετε φαγούρα;
  • Έχετε δύσπνοια, πίεση στο στήθος, συριγμό (σφύριγμα στην αναπνοή) ή βρογχόσπασμο;
  • Εσείς ή το παιδί σας έχετε  μακροχρόνια δυσκοιλιότητα, διάρροια, πόνο στην κοιλιά σας, βλέννες ή αίμα στα κόπρανά σας;
  • Η ανάπτυξη του παιδιού σας υπολείπεται;
  • Μετά από κάποιο φαγητό παρουσιάζετε φαγούρα στο στόμα, εμετό, πόνο στο στήθος ή στην κοιλιά;
  • Εμφανίζετε κοκκινίλες στο δέρμα με φαγούρα, πρήξιμο ή/και απώλεια αισθήσεων;
Σκεφτήκατε ποτέ ότι όλα αυτά μπορεί να είναι εκδηλώσεις αλλεργίας; Η αλλεργία μπορεί να εμφανίζεται με τα πιο αθώα συμπτώματα μέχρι τα πιο επικίνδυνα και θανατηφόρα! Μην καθησυχάζεστε!  Μην κλείνετε τα μάτια σας  και τα αφτιά σας σε μια από τις πιο συχνές, πολύμορφες, δυναμικές παθήσεις, με προοδευτική αύξηση της συχνότητας, της ποικιλομορφίας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της.  Ένας στους πέντε Έλληνες νοσεί από αλλεργίες. ΑΛΛΕΡΓΙΚΑ  ΝΟΣΗΜΑΤΑ Τις  τελευταίες  δεκαετίες  τα  αλλεργικά  νοσήματα  παρουσιάζουν  παγκόσμια  έξαρση, με  επιπολασμό  που  αγγίζει  το  45%  σε  πολλές  χώρες (WHO  &  International Academy of Allergology). Τα  αλλεργικά  νοσήματα, δηλ. κατά κύριο λόγο η αλλεργική  ρινοεπιπεφυκίτιδα, το αλλεργικό βρογχικό άσθμα, η ατοπική δερματίτιδα (κν. Έκζεμα) και η κνίδωση  σήμερα συνιστούν ολοένα σοβαρότερο πρόβλημα δημόσιας υγείας που δυστυχώς τα επόμενα χρόνια θα μεγιστοποιηθεί. Οι γνώσεις που έχουμε σήμερα για τις αλλεργίες, δυστυχώς, τις κατατάσσουν στα πιο πολυσυστηματικά νοσήματα με πρώιμη έναρξη και προοδευτική εξελικτική πορεία (allergy march). Οι αλλεργικοί ασθενείς φέρουν το κατάλληλο γενετικό υλικό (γονίδια) που τα χαρακτηρίζει ως άτομα υπερευαίσθητα, ικανά να αντιδράσουν, σ’ οποιαδήποτε φάση της ζωής τους, με ξένες ουσίες προς τον οργανισμό τους. Ανάλογα με το περιβάλλον, τη διατροφή, την έκθεση σε ρυπαντές της ατμόσφαιρας, σε μικροβιακές λοιμώξεις, συχνή χορήγηση αντιβιοτικών, αντιπυρετικών  και άλλων φαρμάκων, και την κατάσταση του ανοσοποιητικού του το γενετικά προδιατεθειμένο άτομο θα αναπτύξει ή όχι αλλεργικά συμπτώματα. Τα πιο συνήθη αλλεργιογόνα είναι οι γύρεις, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, το τρίχωμα-σάλια-ούρα των ζώων, οι μύκητες, οι τροφές, το δηλητήριο των υμενοπτέρων (μέλισσες, σφήκες), τα φάρμακα και τα χημικά. Όλες αυτές οι ουσίες μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό μέσω εισπνοής, κατάποσης, τσιμπήματος, επαφής με το δέρμα ή ένεσης. Η αλλεργία χαρακτηρίζεται από μια αντίδραση υπερευαισθησίας που εμφανίζεται μετά από την επανέκθεση του ατόμου στο αλλεργιογόνο, με συνέπεια την απελευθέρωση  φλεγμονωδών μεσολαβητών και την πρόκληση συμπτωμάτων. Σήμερα η θεραπευτική αντιμετώπιση των αλλεργικών νόσων γίνεται  με τη χορήγηση ειδικών αντιφλεγμονωδών & αντιισταμινικών  φαρμάκων που δρουν συμπτωματικά και εν μέρει θεραπευτικά. Το θεραπευτικό gold standard των αλλεργικών νοσημάτων είναι η ειδική ανοσοθεραπεία (αντιαλλεργικά εμβόλια), στις 3 υπάρχουσες μορφές της ( κλασσική ενέσιμη, υπογλώσσιες σταγόνες, υπογλώσσια χάπια). Η ειδική ανοσοθεραπεία είναι η μοναδική, προς το παρόν, πραγματική θεραπεία που παρεμποδίζει την εξέλιξη της αλλεργίας και επιφέρει αντικειμενική ανακούφιση στους ασθενείς. Πολλά υποσχόμενη είναι πρόσφατα η anti-IgE θεραπεία. Μελλοντικοί θεραπευτικοί στόχοι της Αλλεργιολογίας είναι:
  • Η παρασκευή αντιαλλεργικών εμβολίων για τις τροφικές αλλεργίες & κυρίως για τους ξηρούς καρπούς, που αποτελούν μείζονα μάστιγα, δυνητικά θανατηφόρα, της εποχής μας.
  • παραγωγή γενετικά τροποποιημένων βακτηρίων με αυξημένες ικανότητες παραγωγής προβιοτικών και κυτταροκινών που δρουν ανασταλτικά στην αλλεργική φλεγμονή.
  • Γονιδιακές- DNA- παρεμβάσεις (τροποποιήσεις) για την οριστική θεραπεία των αλλεργικών νοσημάτων.
Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΩΝ, ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΩΝ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ.  Ενημερωθείτε για να προστατευθείτε και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας!
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.