Scroll Top
ταξιδια και αλλεργιεσ

Όσοι από εσάς πάσχετε από αλλεργία σε τροφικά ή αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα πιθανά αντιμετωπίζετε κινδύνους, δυσκολίες και ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια των διακοπών σας.

Όσοι από εσάς πάσχετε από αλλεργία σε τροφικά ή αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα πιθανά αντιμετωπίζετε κινδύνους, δυσκολίες και ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια των διακοπών σας.

Μερικά από τα προβλήματα που προκύπτουν είναι:

 • Η δυσκολία εξεύρεσης ή το υψηλό κόστος καταλύματος με δυνατότητα χρήσης κουζίνας και προσωπικής παρασκευής γευμάτων.
 • Η παρουσία των ακάρεων στα κρεβάτια και στους καναπέδες, κ.α.
 • Η ύπαρξη κατοικίδιων ζώων σε προηγούμενη ενοικίαση του χώρου ή η επιτρεπόμενη παρουσία τους σε αεροπορικές πτήσεις ή άλλα μέσα ΜΜ.
 • O φτωχός & κακός αερισμός των δωματίων.
 • Έντονα ή/και «κρυφά» αρωματικά εσωτερικού χώρου και προϊόντα καθαριότητας με έντονο άρωμα.
 • Μουχλιασμένοι αγωγοί και κλιματιστικά.
 • To σερβίρισμα τροφών που περιέχουν συνήθη αλλεργιογόνα (π.χ. ξηρούς καρπούς, σουσάμι, κ.α.) κατά τη διάρκεια των πτήσεων.
 • Tα οικονομικά πλήρη πακέτα διακοπών (all inclusive) με προκαθορισμένη διατροφή και δραστηριότητες δυνητικά επικίνδυνες για τα αλλεργικά άτομα.

Παρόλα αυτά, τίποτα δεν πρέπει να σας τρομάζει και να σας αποτρέπει από την καταλυτική ιδέα και πραγματοποίηση ασφαλών ταξιδιών. Το μυστικό για την αποφυγή όλων των προαναφερόμενων προβλημάτων είναι ο σωστός σχεδιασμός, έλεγχος και προετοιμασία των αποδράσεων σας!

Οι συμβουλές που ακολουθούν είναι ένα γενικό πλαίσιο για προσωπικά ή επαγγελματικά ταξίδια και αφορούν κυρίως τα έντονα αλλεργικά άτομα. Δεν είναι οι ιδανικές για κάθε τύπο αλλεργίας! Ενημερωθείτε ειδικά από τον Αλλεργιολόγο σας για τις δικές σας αλλεργίες!

Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από διαφόρων ειδών εποχικές αλλεργίες, ταλαιπωρούνται αφάνταστα και οι διακοπές τους πρακτικά καταστρέφονται από την έξαρση στα συμπτώματά τους.

Από το ταξίδι για τον προορισμό των διακοπών τους μέχρι και το δωμάτιο στο ξενοδοχείο που θα μείνουν για εκείνες τις μέρες, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που διεγείρουν τις αλλεργίες τους.

Δείτε μερικά απλά, αλλά… σωτήρια μέτρα πρόληψης που μπορείτε να πάρετε στο ταξίδι και στο ξενοδοχείο για να μην έχετε έξαρση στις αλλεργίες σας αυτό το καλοκαίρι:

 • Πάρτε μαζί σας τη δική σας υποαλλεργική μαξιλαροθήκη και φυσικά το όποιο φάρμακο χρησιμοποιείτε για τις αλλεργίες σας. Αν έχετε σοβαρό πρόβλημα με τα καθαριστικά, πάρτε και τα δικά σας σεντόνια.
 • Στο ταξίδι στο αυτοκίνητο κλείστε τα παράθυρα και τους αεραγωγούς που φέρνουν αέρα απ’ έξω και γυρίστε το σύστημα στην ανακύκλωση αέρα της καμπίνας των επιβατών.
 • Πριν το ταξίδι βάλτε την ηλεκτρική σκούπα και μαζέψτε την σκόνη από τα καθίσματα του αυτοκινήτου.
 • Όταν κάνετε κράτηση για δωμάτιο, ζητήστε κάποιο στο οποίο απαγορεύεται το κάπνισμα. Ο καπνός από τους εκατοντάδες προηγούμενους επισκέπτες “ποτίζει” τον χώρο και προκαλεί εξάρσεις στις αλλεργίες σας.
 • Το ίδιο ισχύει και για ξενοδοχεία που δέχονται και κατοικίδια ζώα. Ζητήστε ένα δωμάτιο στο οποίο δεν έχει μπει κατοικίδιο ζώο τις τελευταίες 30 ημέρες.
 • Επίσης, αν μένετε σε μεγάλο ξενοδοχείο, ζητήστε ένα δωμάτιο σε όσο πιο υψηλό όροφο γίνεται, εκεί όπου η μούχλα είναι πιο δύσκολο να αναπτυχθεί.
 • Αποφύγετε τα δωμάτια που είναι δίπλα σε πισίνες, επειδή σε αυτά αναπτύσσεται η περισσότερη μούχλα στους τοίχους.
 • Ζητήστε από το προσωπικό του ξενοδοχείου, όταν θα καθαρίσει το δωμάτιό σας, να αποφύγει την χρήση τυχόν αρωματικών σπρέι χώρου.
 • Τέλος, αν η ατμόσφαιρα στο δωμάτιο σας μοιάζει πολύ ξηρή, ανοίξτε το καυτό νερό στο ντους και αφήστε την πόρτα του μπάνιου ανοιχτή, ώστε οι υδρατμοί να εξαπλωθούν όσο είναι δυνατόν και στους υπόλοιπους χώρους

ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ – ΤΑΞΙΔΙΑ – ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ

Επιτέλους το καλοκαίρι έφτασε! Καιρός για ασφαλείς μικρές ή μεγάλες αποδράσεις ακόμα και για τα αλλεργικά άτομα, ανεξαρτήτου ηλικίας! Ένα μεγάλο ποσοστό αλλεργικών ανθρώπων υποφέρουν στις διακοπές τους λόγω έλλειψης προγραμματισμού ή κακού χειρισμού των αλλεργιών τους.

Απομακρύνετε, λοιπόν, αυτή την πιθανότητα ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

Πρώτα απ’ όλα επικοινωνήστε με τον Αλλεργιολόγο σας για να λάβετε τις ειδικές προσωπικές συμβουλές και υποδείξεις ανάλογα με τη νόσο σας και τον προορισμό σας.

Αν είστε αλλεργικοί σε γύρεις ελέγξτε τους μετρητές γύρεων στον τόπο προορισμού σας. Χάρτες γυρεοφορίας μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο – για Ελλάδα στο www.meteo.gr στο βασικό μενού ΧΑΡΤΕΣ επιλέγετε ΧΑΡΤΗΣ ΓΥΡΗΣ και αναζητάτε την περιοχή που σας ενδιαφέρει – για την Ευρώπη συμβουλευτείτε το www.polleninfo.org και για τον υπόλοιπο κόσμο το www.worldallergy.org.

Αν είστε αλλεργικοί στα ακάρεα μεταφέρετε μαζί σας τα ειδικά αντιαλλεργικά καλύμματα για τα μαξιλάρια και το στρώμα ή επιλέξτε ένα ξενοδοχείο ή κατάλυμα με ειδικές προδιαγραφές για τους έχοντες αλλεργία στα ακάρεα. Παγκοσμίως κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερα «φιλικά για τους έχοντες αλλεργία στα ακάρεα» ξενοδοχεία, των οποίων οι παροχές είναι υψηλού επιπέδου και εξασφαλίζουν ένα υγιεινό περιβάλλον. Αν λοιπόν πάσχετε από αυτή την αλλεργία αξίζει να αναζητήσετε το πιο υγιεινό περιβάλλον για ασφαλή και ευχάριστη διαμονή, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις (π.χ. κρίση άσθματος, έξαρση ατοπικής δερματίτιδας, κνίδωση, κ.α.).

Αν έχετε αλλεργία σε κάποιο ζώο θα πρέπει να ζητήσετε- από την αρχή της κράτησης- ειδικό δωμάτιο στο οποίο δεν φιλοξενούνται κατοικίδια (pet-free room).

Αν εσείς ή το παιδί σας έχετε τροφικές αλλεργίες θα πρέπει να ενημερώσετε από την αρχή της κράτησης σας τόσο το ταξιδιωτικό γραφείο, την αεροπορική εταιρεία (ή άλλο μέσο μεταφοράς) ή την κατασκήνωση του παιδιού σας για την αποφυγή προσφοράς «αλλεργιογονικά επικίνδυνης» τροφής.

Αν έχετε αλλεργία σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες, ενημερώστε το ταξιδιωτικό γραφείο και το ξενοδοχείο σας ώστε να αποφεύγεται η χρήση τους στο χώρο σας.

Ο βασικότερος κανόνας: Ακολουθείστε τις οδηγίες του Αλλεργιολόγου σας, συνεχίστε τη λήψη των φαρμάκων σας, πακετάρετε όλα τα φάρμακά σας μαζί.

ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Θυμηθείτε πάντα ότι απαγορεύονται τα αιχμηρά αντικείμενα (π.χ. ενέσεις), υπάρχει περιορισμός στα μεταφερόμενα υγρά (π.χ. σιρόπια) και επιπλέον κάθε αεροπορική εταιρεία επιβάλλει ιδιαίτερες απαγορεύσεις στις χειραποσκευές. Πριν, λοιπόν, ξεκινήσετε για το ταξίδι σας, ενημερωθείτε σωστά γι΄αυτές. Ωστόσω, επιτρέπεται η μεταφορά φαρμάκων που μπορεί να χρειαστείτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, αρκεί να έχετε πάντα μαζί σας μια ιατρική γνωμάτευση από τον Αλλεργιολόγο σας, στα Αγγλικά, και να την επιδεικνύετε κάθε φορά που σας ζητείται. Διατηρείστε τα φάρμακά σας στις πρωτότυπες συσκευασίες τους, με άθικτη την ετικέτα και τοποθετείστε τα σε μια διαφανή πλαστική τσάντα μέσα στη χειραποσκευή σας.

Δηλώστε την ύπαρξή τους και περάστε νωρίτερα από τον έλεγχο – πιθανότητα αργοπορίας λόγω ελέγχου των φαρμάκων.

Μέσα στο αεροπλάνο ενημερώστε το πλήρωμα αν πάσχετε από κάποια σοβαρή αλλεργία για την οποία απαιτείται να κρατάτε κοντά τα φάρμακά σας. Αν πάσχετε από κάποια τροφική αλλεργία (π.χ. ξηρούς καρπούς), ζητείστε από το πλήρωμα να επιβεβαιώσει την απουσία των αλλεργιογόνων τροφών από το μενού σας. Μην ξεχάσετε να έχετε ενημερώσει νωρίτερα για την ειδική τροφική αλλεργία σας και να έχετε κάνει κράτηση εκ των προτέρων για ειδικό ελεύθερο-αλλεργιογόνων μενού (free-allergen menu).

Αν βιώσετε αλλεργικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της πτήσης, λάβετε αμέσως τα φάρμακά σας και ενημερώστε το πλήρωμα.

ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ ΣΑΣ

Αν πάσχετε από τροφική αλλεργία και ταξιδεύετε στο εξωτερικό, πιθανά να αντιμετωπίσετε θέματα μετάφρασης των τροφών στη γλώσσα του προορισμού σας. Φροντίστε να εφοδιαστείτε με τις ειδικές κάρτες μετάφρασης των τροφών από τις food allergy translation cards ή www.food-info.net ή www.faiusa.org που σας μεταφράζουν τις τροφές που επιθυμείτε, στη γλώσσα που σας ενδιαφέρει.

Αν θέλετε να αγοράσετε τρόφιμα ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ. Στις περισσότερες χώρες είναι υποχρεωτική η αναγραφή των αλλεργιογόνων συστατικών, ακόμα κι αν υπάρχουν σε ελάχιστη ποσότητα. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν ισχύει παντού και πάντα! Σας συμβουλεύω, αν δεν υπάρχει επισήμανση «ελεύθερο-αλλεργιογόνων» (allergen-free) στην συσκευασία, μην αγοράζετε αμφίβολα τρόφιμα.

Όταν τρώτε έξω είναι σημαντικό να έχετε μαζί μας μια κάρτα στο μέγεθος του πορτοφολιού σας, στην οποία να αναγράφεται η αλλεργία σας και να την δείχνετε στο προσωπικό του εστιατορίου πριν πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε παραγγελία.

Τα αντιαλλεργικά φάρμακα στις περισσότερες χώρες ανήκουν τα μη-συνταγογραφούμενα. Αν, λοιπόν, χρειαστείτε να αγοράσετε τα φάρμακά σας στο εξωτερικό, πρέπει να γνωρίζετε τις δραστικές ουσίες τους, λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα εμπορικά ονόματα στις διάφορες χώρες είναι διαφορετικά. Αν, όμως, είστε σε χώρα που η αγορά φαρμάκων γίνεται μόνο με συνταγή γιατρού και εσείς δεν έχετε μαζί σας, τότε ζητήστε από τον Αλλεργιολόγο σας να στείλει ηλεκτρονικά τη συνταγή των φαρμάκων σ’εσάς ή στο απευθυνόμενο φαρμακείο.

Είναι προτιμότερο, βέβαια, να έχετε ελεγχθεί και λάβει τις ανάλογες θεραπευτικές οδηγίες από τον Αλλεργιολογο σας πριν ταξιδέψετε!

ΑΣΘΜΑ & ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΣΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ

Κάθε καλοκαίρι εκατομμύρια αλλεργικά παιδιά απ’ όλο τον κόσμο κάνουν τις διακοπές τους με απόλυτη ασφάλεια στις παιδικές κατασκηνώσεις. Άσθμα, τροφικές αλλεργίες, αλλεργίες σε τσιμπήματα εντόμων, κ.α. ανησυχούν τους γονείς των αλλεργικών παιδιών και ως προς την ασφάλεια που μπορεί να παρέχετε από την κατασκήνωση σ’ αυτά τα παιδιά. Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα 25% – 50% των νεαρών σε οποιαδήποτε κατασκήνωση λαμβάνουν κάποια καθημερινή θεραπευτική αγωγή, με τα φάρμακα για τις αλλεργίες και το άσθμα να κατέχουν την πρώτη θέση.

Οι κατάλληλες ερωτήσεις που πρέπει εσείς να απευθύνετε αφορούν το είδος των υπηρεσιών υγείας που παρέχει η κατασκήνωση (π.χ. κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε 24ωρη βάση, ασθενοφόρο, εύκολη πρόσβαση σε κοντινή μονάδα υγείας), τη συχνότητα αντιμετώπισης παρόμοιων θεμάτων υγείας, τη δυνατότητα ενδοεπικοινωνίας απ’ όλες τις περιοχές της κατασκήνωσης, την ικανότητα χρήσης αδρεναλίνης (ANAPEN) και εισπνεομένων φαρμάκων απ’ όλους τους ομαδάρχες και τα μέλη του προσωπικού, καθώς και την άδεια χρήσης αυτοενιέμενης αδρεναλίνης και εισπνεομένων φαρμάκων από το ίδιο το παιδί (απαραίτητη δράση στο αλλεργικό σοκ π.χ. από τσίμπημα εντόμου, τροφική αλλεργία ή στην κρίση άσθματος).

Φυσικά θα πρέπει να ενημερώσετε αναλυτικά για τα θέματα υγείας του παιδιού σας, να προσκομίσετε ένα ενημερωτικό σημείωμα με γραπτές οδηγίες από τον Αλλεργιολόγο σας και να δώσετε τα στοιχεία του για δυνατότητα επικοινωνίας μαζί του. Με ένα καλό προγραμματισμό το παιδί σας θα απολαύσει ένα ευτυχισμένο και υγιές καλοκαίρι!

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.